27 January 2016

Да си "блогър" в България



Наскоро споделих как печеля пари онлайн и се оказа, че към това има повече интерес, отколкото очаквах. Днес исках да разкажа малко повече за блогърския занаят и най-вече да обясня защо не е толкова лесно да се поддържа блог, колкото изглежда.

Какво всъщност прави един блогър?

В зависимост от типа блог този отговор варира. Аз мога да говоря за т.нар. FBL блогове (fashion, beauty, lifestyle), какъвто имам самата аз. Създаването на интересно съдържание и привличането на вниманието на публиката е най-важното нещо, което трябва да се обмисли при писането на публикация. Трябва да имате познания в различни области, които включват HTML, мода, козметика, здравословно хранене, SEO, химия (което на мен ми куца), фотография, фотообработка и т.н.

Какъв е процесът по създаването на един пост?

Всичко започва с идея. А идеи трябва да имате много. При начинаещите блогъри всичко е експериментално преди да опознаят публиката и пазара си и да добият представа кое се харчи най-много (разбирайте кое привлича най-много посещения). В моя случай, това са най-личните откровения от типа на това и това. На второ място са постове като този и гореспоменатия за печеленето на пари. След като имате представа кое докарва трафик до блога, трябва да се стремите да създавате още от същото. А при обикновените публикации (модни или козметични) има един дълъг процес на планиране, заснемане, обработване на снимките, което горещо препоръчвам, защото при мен разликата преди и след е драстична, събиране на мисли и идеи, написване, публикуване и разпространяване в социалните медии.

Public Relations

Какви са облагите?

Честно ли? Почти никакви. Докато в чужбина блогърството си е цяла индустрия и работа на пълен работен ден, в България това все още се приема за нещо странно и далечно. Голяма част от компаниите отказват колаборации, защото "нямат такава политика", а тези, които все пак работят с блогъри, разбират работа като изпращане на няколко мостри като задължително очакват публикация пълна с хвалби насреща. Спонсорирани постове няма. Компаниите в България не плащат за реклама в блог или поне не и на нас, простосмъртните.

"Ама получавате безплатни неща."

Мале, скандал. Да, така е, понякога получавам наистина хубави продукти, но в повечето случаи, както споменах, "подаръците" от фирмите съвсем не са подаръци. Насреща се очаква труд. Да не говорим, че от два душ гела и червило не можеш да се издържаш финансово.

И след всичко това сигурно се питате "Като е толкова трудно, защо все пак го правите?"

Защото

  1. Да поддържам блог преди всичко ми е хоби и ми носи повече удоволствие отколото грижи. 
  2. Най-хубавото усещане е, когато получиш мил коментар или съобщение от някого, защото си го вдъхновил или си му помогнал по някакъв начин.
  3. Това е един нов, но разрастващ се бизнес в България, а аз определено виждам положително развитие. 
Надявам се този пост да ви е бил полезен и моля ви, ако се чудите дали да започнете свой блог, свържете се с мен :) А ако сте се познали в написаното, добре дошли в отбора!

xo,
Kalina

No comments:

Post a Comment